fbpx

Liikuntasuosituksia ei peruttu

Vakavin mielin olen viime viikkoina katsellut hiljentyneitä kenttiämme Kupittaalla – turkulaisen liikunnan ja urheilun sydämessä. Koronavirus on rajoittanut täysin poikkeuksellisella tavalla arjen aktiivisuuttamme ja osallistumistamme harrastuksiin.

Taudin leviämisen ehkäiseminen on edellyttänyt meiltä sosiaalisten kontaktien rajaamista minimiin. Vaikka virus on konkreettisesti pysäyttänyt liikkeen yhteiskunnassa, ei sen kuitenkaan tarvitse pysäyttää meidän liikettämme.

Koronavirus ei poista liikunnan tarvetta

On ehdottoman tärkeää, että jatkamme jokapäiväistä liikettämme poikkeusoloista huolimatta. Erityisesti ikäihmisten fyysinen toimintakyky heikkenee nopeasti ilman päivittäistä aktiivisuutta. Normaalioloissakin meillä on haasteita vastata liikkumissuosituksiin.

Aikuisten terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimuksen mukaan vapaa-ajan liikuntaa harrastamattomia on turkulaisista 17,8 prosenttia. Yli 75-vuotiaiden osuus on 30,3 prosenttia. Samalla joka viidennellä 5. luokkalaisella on Turussa heikko fyysinen toimintakyky (Move! 2017). Ilman koronaakin terveyttämme haastavat liiallinen ruutuaika ja istuminen.

Turussa kaupungin liikuntapaikkoja koskevat rajoitukset ovat olleet voimakkaat: kaikki sisä- että ulkoliikuntaolosuhteet pidetään suljettuina 13.5.2020 asti. Meillä on tästä huolimatta monia mahdollisuuksia fyysisen kuntomme ylläpitämiseen.

Turku tarjoaa yli 150 kilometriä erilaisia kuntoratoja ja ulkoilureittejä, joilla voimme liikkua turvallisesti – kunhan muistamme pitää suositusten mukaisen turvavälin. Likiliikkuja kokoaa yhteen seudulliset liikuntavinkit yhteistyössä Rajatonta liikuntaa -kuntakumppanuusverkoston kanssa.

Jumppaa somessa ja aktiivisuutta ulkolajeissa

Korona-aikana kodin merkitys liikkumisympäristönä korostuu. Turun kaupungin nettisivuille Liikkeelle netissä on kerätty hyviä vinkkejä kotijumppailuun. Turun kaupungin liikunnanohjaajat vetävät arkena Facebookissa Impivaaran uimahallin sivuilla jumppia livelähetyksinä.

On tärkeää, että välitämme tietoa lähimmäisillemme erilaisista liikkumisaktiviteeteista. Liikunta-aktiivisuus vaikuttaa myönteisesti toimintakykyyn, työkykyyn ja mielialaan. Väitän, että liikkumisen tuoma positiivinen energia auttaa meidät vaikeiden aikojen yli.

Poikkeuksellisen tilanteen keskellä on tärkeää tunnistaa myös positiivisia kehityskulkuja. Esimerkiksi ulkoilun vaikutuksesta monen ihmisen fyysinen aktiivisuus näyttää jopa lisääntyneen viime viikkoina. Lajien kuten maastopyöräilyn ja vaelluksen suosio on kasvanut merkittävästi.

Monia ulkolajeja onkin voinut harrastaa varsin turvallisesti. Voisiko Turun kaupungin rajoitusten purkamisen aloittaa ulkoliikuntapaikkojen avaamisella?

Rahallisella tuella helpotusta seurojen tilanteeseen

Urheiluseurat ja liikuntaa järjestävät yhdistykset ovat Turussa tärkeä liikuttaja. Korona on ajanut monet seurat ja järjestöt hyvin vaikeaan tilanteeseen: harjoitukset ja ottelutapahtumat on peruttu ja työntekijöitä jouduttu lomauttamaan.

Hallitus päätti aiemmin 20 miljoonan euron määrärahalisäyksestä liikunnalle ja urheilulle koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten vähentämiseksi. Kriisirahoituksesta 11 miljoonaa euroa kohdistetaan seuratoiminnan tukeen.

Tukea saavat lisäksi keskeytyneet urheilun kilpasarjat ja niitä organisoivat lajiliitot, liikunnan koulutuskeskukset ja koronarajoitteiden vuoksi peruuntuneet urheilutapahtumat. On tärkeää, että tuki saadaan nopeasti kentälle turvaamaan liikunnan ja urheilun elinvoimaisuutta.

Turussa linjauksia avustusten ja tilavuokrien osalta

Myös Turku on reagoinut eri tavoin koronan vaikutuksiin liikuntasektorilla. Vuodelle 2020 myönnettyjä avustuksia ei peritä takaisin poikkeusolojen aikana eikä niiden päätyttyä, mikäli avustuksen käyttötarkoitusta on tarvittaessa muutettu tai käyttöaikaa pidennetty.

Liikuntapalvelujen asiakkaat saavat hyvityksen koronavirustilanteen vuoksi keskeytetyistä Turun kaupungin liikuntapalveluiden järjestämistä kursseista ja ohjatuista liikuntapalveluista. Lisäksi liikuntarannekkeiden voimassaoloaikaa jatketaan. Liikunta- ja urheiluseuroilta ei peritä tilavuokra- ja käyttömaksuja kunnallisista tiloista, koska ei ole varattuja vuoroja eikä siten toimintaa.

Innovatiivisuutta ja yhteisöllisyyttä

On ollut sydäntä lämmittävää huomata, millä tavoin turkulaiset urheiluseurat ovat venyneet poikkeusolojen aikana: etätreenejä, avustamista ruokatoimituksissa ja tukikampanjoita. Sporttiväki jos joku tietää, millainen merkitys yhteisöllisyydellä on kriisin keskellä.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen muistuttaa, että kriisistä selviämisessä ”tarvitaan myös sitä innovatiivisuutta ja sitkeyttä, jota seurat ja muut liikunnan ja urheilun toimijat ovat jo osoittaneet”. Me jokainen voimme kykymme mukaan auttaa seuroja ottamalla osaa seurojen tukikampanjoihin.

Helsingin pormestari, valtion liikuntaneuvoston entinen puheenjohtaja Jan Vapaavuori korosti Ylen Ykkösaamussa 28. maaliskuuta, että mitä pidempi kriisi on, sitä suurempi merkitys liikunnalla on kaikkien meidän jaksamisen kannalta: “Korona tappaa, mutta niin tappaa liikkumattomuuskin.” Liikutaan ja pysytään terveinä!

Sini Häkkinen
Liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Turun Kokoomuksen nettisivuilla 24.4.2020

Likiliikkuja:https://www.facebook.com/likiliikkuja/

Liikkeelle netissä:https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/liikunta/liikkeelle-netissa

Hyvitykset liikuntapaikkojen sulun ajalta:https://www.turku.fi/uutinen/2020-04-14_hyvitykset-liikuntapaikkojen-sulun-ajalta